Wat is korfbal?

Korfbal is een balsport die in teamverband wordt gespeeld. Een uniek teamverband, want in dit team spelen zowel dames/meisjes als heren/jongens samen. Daarbij kennen we twee competitievormen, namelijk een veld- en een zaalcompetitie. De veldcompetitie wordt in het najaar en het voorjaar gehouden, terwijl gedurende de wintermaanden de beschutting van de sporthal wordt opgezocht.

Het speelveld bestaat uit twee vakken. In ieder vak staat een paal met daarop een korf. Doel van het spel is aan de ene kant de bal door de korf te werpen en dat aan de andere kant proberen te verhinderen. Hierbij mag de bal alleen maar met de handen worden gespeeld terwijl lopen met de bal verboden is. In elk vak staan 2 dames en 2 heren, samen vormen zij een 8-tal. Desondanks speelt iedereen elke rol tijdens een wedstrijd. Elke speler is dus allround inzetbaar.

Hoofdregel is dat de dames tegen de dames spelen en de heren tegen de heren. In een geval waarin er niet genoeg dames of heren zijn (in de pratijk vaak heren), kan een dame als heer spelen (en andersom). Tijdens het spel heeft men een vaste tegenstand(st)er. Als men er in slaagt de bal door de korf te werpen (dit lijkt makkelijker dan het is), wordt er een punt gescoord. Bij iedere 2 punten wordt er van vak gewisseld zodat iedereen in elk vak speelt. Het vrij lopen en strategisch samenspelen is van groot belang, aangezien niet gelopen mag worden als een speler de bal in bezit heeft. Dit maakt de sport zowel fysiek als tactisch uitdagend, waarbij ook nog het sociale element van groot belang is.